Colon irritable – IBS – recept på en bra huskur

Jag har haft känningar av Colon irritable, eller IBS, Irritable Bowel Syndrome, under många år. Här om dagen, blev jag intervjuad av Aftonbladets webbtidning:

www.aftonbladet.se/halsa/mage/article14511018.ab

Colon irritable, eller överkänslig tarm, brukar yttra sig genom att man lätt får gaser, blir förstoppad, får diarré, eller bådadera växelvis. Man är överkänslig mot vissa livsmedel och en del kan nog även uppleva smärta i samband med symptomen.

I mitt fall gör det mycket sällan ont, men jag blir ofta lös i magen. Vid dessa tillfällen har jag varit tvungen att medicinera med Dimor, som vad jag vet är samma typ av medicin som Imodium, som man brukar ta mot resediarré. Medicinen förlamar tarmen, så ibland har jag varit orolig för att jag förstör tarmfunktionen. Men min husläkare, som jag har stort förtroende för, säger att det inte finns någon risk för det. Ändå försöker jag undvika att ta den, för dagen efter får jag ofta problem med gaser. Tror inte att det egentligen är så bra att äta medicin. Bästa sättet för mig att använda den, har varit att ta en hög dags-dos. Max-dosen av Dimor är åtta tabletter/per dygn. När jag är riktigt lös i magen brukar jag ta sex tabletter under en dag, eller ibland max-dosen. Sen har jag ofta varit mycket bra i magen, utan medicin, under tre – fem dagar och så får jag problem igen.

När det gäller överkänslighet mot vissa livsmedel, så var det någon läkare som sade till mig, att tyvärr är många av de livsmedel som anses vara väldigt bra för hälsan också svårsmälta. Det gäller fullkornsbröd, rårivna rotfrukter/råa grönsaker över huvud taget, baljväxter, rå lök, vitlök, äpple. Det är vad jag kommer att tänka på, det finns säkert fler.
Om jag äter mycket spannmål, eller mjölkprodukter under en dag, så brukar jag bli dålig i magen (lös, gaser) trots att det inte kunnat konstateras någon gluten- eller laktosallergi hos mig.

Jag äter inte kött, men eftersom jag tränar styrketräning ganska hårt, tre gånger i veckan, så behöver jag protein. Helst skulle jag uteslutande hålla mig till baljväxter, men de är svårsmälta för mig, det får bli mindre mängd och inte så ofta. Tyvärr blir det lite mer fisk, än jag skulle önska, med tanke på miljögifterna. Samt  äter jag två/tre ägg varje dag. Jag köper nästan uteslutande ekologiska livsmedel.

Under vintern har det varit något tillfälle, som det stod om i tidningsreportaget, att jag varit riktigt dålig i magen och jag var tvungen att äta dimor två dagar i rad, det brukar vara ovanligt.

Men nu har jag börjat använda en gammal huskur, risavkok. Jag använder Coops Änglamark, KRAV-märkt vitt ris. Tar en till två deciliter ris i en stor rostfri kastrull och kokar upp, med två/tre liter vatten, sen låter jag det småkoka i en eller ett par timmar. Tag bort skinnet som bildas på ytan med en gaffel. Sen dricker jag små klunkar av ris-avkoket under hela dagen, en liten skvätt precis innan jag lägger mig. Jag dricker en till två liter om dagen. Tror att det bör vara åtminstone en liter, men att det inte är mängden som är viktigast, utan att ta små klunkar, många gånger under dagen. Förr kastade jag riset, vilket inte känns bra, att slänga ett högkvalitativt livsmedel.

Sen kom jag på, att jag kan ju koka gröt på det överblivna riset, trots att det inte är grötris jag använder, utan vanligt ris.

Koka riset tillsammans med en liten mängd bovetekross. Jag använder Saltå Kvarns ekologiska, följ instruktionen. Alternativt koka med lite Polenta (också Saltå Kvarn). Bovetekrosset, eller polentan som är naturligt glutenfria, gör att riset får en riktig grötkonsistens.

Låt koka på låg värme sju/åtta minuter. Sen brukar jag riva ett halvt äpple, grova sidan av rivjärnet. Gör det gärna i god tid så äpplet hinner bli brunt, då ska det vara lite stoppande för magen. Kort innan jag serverar gröten, blandar jag i det rivna äpplet, kardemumma och en liten mängd kanel (överdosera inte kanel, kan vara dåligt för levern). Sen häller jag på like ekologiska russin. Dosera vätska/vatten så gröten får en bra konsistens.

Den här gröten är riktigt god och mycket bra för magen, till skillnad från vanligt grötris som man kokar med mjölk, den brukar inte funka bra för mig.

Risavkoket och risgröten, har varit rena mirakelkuren för mig! Ibland har det gått flera veckor utan att jag behövt ta någon medicin. Mitt mål är att helt kunna sluta använda Dimor. Du kan spara avkoket/riset två, eller max tre dagar i kylskåp. Tre dagar kan vara gränsfall.

Vad Du ska tänka på i övrigt, om Du har IBS, eller Colon Irritable:

Ät inte för stora portioner.
Tugga maten väl.
Undvik livsmedel som Du är överkänslig för.
Gå och lägg Dig senast 22-tiden på kvällen (Ayur Veda-tips).
Motion brukar vara bra, för mig speciellt cykling.
Undvik stress och tidsoptimism (det senare är min akilleshäl)
Ät fibrer (börja gradvis), det gör att tarmen får arbeta
, det förebygger tarmcancer och stabiliserar tarmfunktionen. Jag rekommenderar Psylliumfröskal (HUSK Lindroos). Det är naturligt glutenfritt. Ska intas med vätska. Jag brukar ha ett mått i frukostgröten och så dricker jag en kopp thé till. För mig är det bäst med en dos per dag, två, då brukar jag bli lös i magen. Om Du har problem med förstoppning, prova psylliumfröskal och drick stora mängder vatten, det tror jag kan hjälpa. OBS! Följ instruktionerna!

Ät helst ingenting, senare än fyra timmar före sänggående. Det här är något av det absolut bästa Du kan göra, om Du har känslig mage. Tyvärr lyckas jag inte följa detta råd så ofta. Men de gånger jag gör det, så är magen fantastiskt mycket bättre.

För mig har användandet av risavkoket och risgröten inneburit att jag inte längre är lika känslig för vissa livsmedel som jag brukar vara.

Jan Roostal

Meditations-lärare

.

Jan Roostal
certifierad instruktör i Primordial Sound Meditation
Entreprenör som driver företaget Smart Hemsida

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

One Response to Colon irritable – IBS – recept på en bra huskur

  1. Pingback: IBS – känslig tarm - Philip Lailani - Personlig tränare Blogg » Philip Lailani - Personlig tränare Blogg

Kommentera