Tomas Sjödin i Vinter i P1 – i natt lyssnar han på kyrkklockorna igen!

Tidigare idag lyssnade jag på Tomas Sjödin, i ”Vinter” i P1.  Han är predikant, föreläsare och författare. Tomas Sjödin har mist två söner i en dödlig hjärnsjukdom. Pojkarna blev fjorton och femton år gamla.

Tyvärr lyssnade jag med ett halvt öra, samtidigt som jag utförde lite andra sysslor, men uppfattade ändå att det var ett mycket intressant program. Allt eftersom programmet fortskred och Sjödin började prata om sin fascination för kyrkklockor, så spetsade jag öronen mer och mer. Jag var egentligen på väg till grovsoprummet med gamla tidningar, men blev stående i ytterdörren, för att lyssna. Mot slutet av programmet, berättar Tomas om nyårsafton för ett år sedan, då frun och han var bortbjudna på fest. Tomas ville åka ifrån festen strax förre midnatt, för att lyssna på en Göteborgskyrkas klockringning vid tolvslaget.

Jag tyckte det lät som en görläcker idé. Här blir det intressant att se, hur inskränkta de flesta människor är. Värden tyckte att bara att komma på en sådan idé, var nästintill ohövligt, men en person höll ett brandtal till förmån för Tomas idé och så åkte han iväg. Nu hade även frun beslutat sig för att ansluta, vilket inte var tanken från början. När de äntligen intagit sina platser utanför kyrkan, så uteblev klockringningen på grund av, eller i det här fallet tack vare, ett tekniskt fel.

Jag vet inte om tanken slagit Tomas Sjödin, eller om programtiden inte räckte till för en utläggning om detta, men detta tekniska haveri, var egentligen, som jag ser det, en fantastisk synkronicitet. Av en vänlig vaktmästare, fick han senare en ”privat” klockringning.

Om Du inte orkar lyssna på hela programmet, så lyssna på den sista kvarten. Berättelsen om besöket i kyrkans klocktorn är magisk, de flera ton tunga klockornas ringning och den upplevelse en klockringning kan förmedla. I natt så står Tomas Sjödin igen utanför samma kyrka, för att lyssna på hur klockorna ringer in det nya året. Berättelsen förmedlar vikten av att lyssna till sig själv och inte låta sig styras av omgivningens konformistiska tänkande.

sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=4828754

Gott slut!

Jan Roostal
certifierad instruktör i Primordial Sound Meditation

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Kommentera