Meditera – konsten att kapitulera inför tankarna.

Jag mediterar två gånger om dagen. Det är ett krav för att få undervisa i Dr Deepak Chopras meditationsteknik, men skulle jag inte göra det skulle det kännas oetiskt för mig att undervisa. Men framför allt så mediterar jag två gånger om dagen för att jag mår så bra av det. Det är ett så bra sätt att börja dagen på, att meditera en halvtimme, före frukost. Så skönt att släppa taget om allting och bara uppleva frid.

Synkronicitet

Jag tror att regelbunden meditation och att jag undervisar i meditation är en stark anledning till att jag upplever så mycket synkroniciteter i livet. En synkronicitet är ett meningsfullt sammanträffande, att människor, tillfällen och möjligheter dyker upp vid rätt tillfälle, precis när Du behöver det.

Meditation – att kapitulera inför tankarna

Många människor har problem med att meditera, för att de kämpar emot tankarna. De har fått för sig att när de mediterar, så måste huvudet eller sinnet bli tomt på tankar, annars gör de ”fel”. Men konsten med att meditera handlar inte om att Du måste bli av med alla tankar, utan att Du kapitulerar inför dem, Du kämpar inte emot, utan accepterar att de finns där. När Du kapitulerar, först då kan Ditt sinne gå ner i stillhet.

För mig som nykter alkoholist så betydde kapitulationen inför alkoholen, inför det faktum att jag inte kan dricka, bokstavligen skillnaden mellan liv och död. Det är kapitulationen som ger kraft.

På samma sätt är det med meditation, sluta kämpa emot tankarna under meditationen och bara acceptera det som sker. Du kanske kommer ner i behaglig stillhet, eller kanske känns det som Din hjärna rusar på med en vansinnig frekvens av tankar, vad Du än upplever, döm det inte som ”bra” eller ”dåligt”, men framför allt, kämpa inte emot, utan acceptera. Då kommer Du att få uppleva en frid, som Du aldrig tidigare upplevt.

”En frid bortom allt förnuft”

Jag tror att det är ett bibelcitat. En frid bortom allt förnuft, som inte går att beskriva, kommer Du att uppleva när Ditt sinne blir stilla. Det är denna frid som är Din sanna natur, eller som det står i Bibeln: ”Var stilla och vet att jag är Gud.”

Mantra – sinnets verktyg

Verktyget som Du använder i Primordial Sound Meditation är ett mantra. På sanskrit betyder mantra, sinnets verktyg. Du använder mantrat som ett kraftfullt verktyg för att bryta det tvångsmässiga tänkandet som ständigt pågår i Ditt sinne. Det är denna flod av associationer, som Du inte kan stoppa med viljekraft, som hindrar Dig från att uppleva Din sanna natur, att lära känna Dig själv.

Läs mer: Vad är ett mantra

Jan Roostal
certifierad instruktör i Dr Deepak Chopras meditationsteknik

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Kommentera